Zimski oratorij u Subotici

Od 8. do 12. siječnja u Župi svetog Roka Subotici održan je zimski oratorij u kojem je sudjelovalo nešto više od stotinu djece. Voditeljice zimskog oratorija bile su animatorice Ivana i Marija Šarčević.

U prijepodnevnoj smjeni bili su niži razredi, a u popodnevnoj viši. Voditeljice su preuzele veliku organizaciju priprema i provedbe programa. Osim njih dvije, u cijeli program bilo je uključeno gotovo šezdeset animatora iz Subotice i okolice. Neki od njih imali su uloge kapetana, neki su organizirali igre, neki kuhali, spremali. Bilo je i onih koji su bili uključeni u različite radionice, poput kreativne, sportske, glazbene i plesne. Djeca su, osim iz subotičkih župa sv. Roka, Uskrsnuća Isusova, Svete Terezije Avilske, Marije Majke Crkve, Svetog Jurja i Rođenja Blažene Djevice Marije, došla i iz okolnih mjesta: Žednika, Đurđina, Male Bosne, Bajmaka i Tavankuta, te im je bio omogućen prijevoz.

Duhovna tema zimskog oratorija bila je „Deset Božjih zapovjedi”. Kroz pet dana od svećenika su slušali o Božjim zapovijedima, s ciljem da se mogu što bolje pripremiti za ispovijed za koju je također bilo mogućnosti tijekom oratorija. U predavanjima, ispovijedi i svetim misama sudjelovali su svećenici: Vinko Cvijin, fra Ivan Miklenić, Dušan Balažević, Marijan Vukov, Dražen Skenderović te župnik domaćin Andrija Anišić. Uz ovu duhovnu temu provlačila se i tema „Gospodara prstenova”. Prsten je u ovom filmu simbol grijeha, a način kako se možemo boriti protiv grijeha je ispovijed i slušanje Božjih zapovijedi. Djeca su tako na kraju dana slušala poučnu priču na temelju citata iz „Gospodara prstenova”, a kroz oratorij trebali su i tražiti sakrivene prstenove. Geslo zimskog oratorija i citat na duksericama koje su nosili djeca i animatori također su inspirirani citatom Tolkiena, pisca „Gospodara prstenova”: „Iz tame svog života, toliko frustriran, pred vas sam stavio onu veliku stvar koju treba voljeti na zemlji: Presveti Sakrament. … Tamo ćete pronaći romantiku, slavu, čast, vjernost i pravi način svih svojih ljubavi na zemlji.”

Program se završio svečanom svetom misom koju je predslavio subotički biskup Franjo Fazekas, a nakon toga je uslijedila završna priredba u sportskoj dvorani Osnovne škole „Ivan Milutinović”, gdje su proglašene pobjedničke ekipe, a zatim su se svi nazočni mogli počastiti kolačima koje su donijeli roditelji.

Animatori će nakon zimskog oratorija napraviti

zasluženu stanku, a žele zahvaliti svima koji su pomogli oko organizacije, napose svećenicima i župniku domaćinu A. Anišiću, kao i Hrvatskom nacionalnom vijeću i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, zahvaljujući kojima su djeci i animatorima mogli prirediti prekrasne dukserice.

C. V.

Scroll to Top