Svetkovina Tijela i Krvi Kristove u subotičkoj katedrali

Dvojezično euharistijsko slavlje na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, 30. svibnja u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske predvodio je biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekas u zajedništvu sa svećenicima subotičkih i okolnih župa.

Tijelovo ili u narodu još poznato kao Br(a)šančevo je svetkovina koja spaja temelje vjere koju vjernici sudjelovanjem u procesiji javno svjedoče.

Kako je biskup Fazekas u homilij rekao »Nedvojbeno je Euharistija najvažniji čin i središnji događaj svih onih koji vjeruju u Isusa Krista. Stoga su Euharistija i Crkva duboko povezane, jer kada se slavi Euharistija, sveta misa tamo je Crkva Kristova. Od Božje riječi tražimo danas na svetkovinu Tijela i Krvi Kristove da nam protumači to veliko Otajstvo. U mislima se vraćamo na posljednju večeru o kojoj nam govori Evanđelje. Tu nam Gospodin govori o kruhu koji postaje Njegovo Tijelo«, rekao je biskup Fazekas i podsjetio na riječi sv. Pavla. Biskup je nadalje pitao kakav između Crkve i Euharistije koju slavimo, te odgovorio riječima sv. Augustina. Nadalje je naglasio kako se na oltaru slavi i naše otajstvo. »U času pričesti ‘amen’ je naš dar izrečen Isusu ali i Crkvi i braći. Mi vjerujemo da je na oltaru Krist, naša glava prisutan, a i Crkva kao Njegovo tijelo na otajstven način. Stoga se tu ostvaruje najuža povezanost između nas kao udova Kristova tijela i samoga Krista. Istina, postoji i ogromna razlika a Isus daruje nešto jedinstvo – Njegovo tijelo i spasenje. Njegova je krv savez i čisti savjest od mrtvih dijela. A što mi imamo dati? Ono što imamo i što jesmo: Svoje sposobnosti, svoje vrijeme, svoje srce i svoju ljubav« naglasio je biskup.

Tijekom euharistijskog slavlje misna čitanja i molitve vjernika čitali su mladi u nošnji, a slavlje je uzveličao pjevanjem Katedralni zbor Albe Vidaković.

Za razliku od prijašnjih godina, ove godine se u slavlje uključio lijepi broj djece – prvopričesnika iz subotičkih župa koji su u procesiji oko crkve pred Presvetim Oltarskim Sakramentom prosipali latice ruža. U procesiju su se uključili i mladi u nošnji, kao i veliki broj vejrnika koji su na ovaj način posvjedočili svoju vjeru.

Kako nalaže već dugogodišnja tradicija na Brašančevo je običaj i da katedralni župnik mons. Stjepan Beretić predstavi ovogodišnje predvoditelje žetvenih svečanosti bandaša i bandašicu Dužijance 2024.

Za ovogodišnjeg bandaša i bandašicu izabrani su Slađan Bošnjak i Lucija Ivanković Radaković.

Scroll to Top