Subotička biskupija proslavila svog nebeskog zaštitnika 

Blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika Subotičke biskupije proslavljen je 25. siječnja u bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici. Trojezično misno slavlje (hrvatski, mađarski i latinski) predvodio je Apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Santo Rocco Gangemi u zajedništvu s biskupom Subotičke biskupije Franjom Fazekasom, te biskupom Srijemske biskupije mons. Đurom Gašparovićem, biskupom koadjutorom iste biskupije mons. Fabijanom Svalinom, vladikom grkokatoličke Eparhije sv. Nikole mons. Đurom Džudžarom, te svećenicima, đakonima i bogoslovima Subotičke biskupije. 

Na početku slavlja nuncij Gangemi je rekao kako je Apostol naroda taj koji nas danas okuplja oko oltara Uskrsloga i uči nas da je obraćenje moguće, odnosno promjena načina života i naših osobnih potreba. U obraćenju sv. Pavla, kako je nuncij naglasio, sam Krist pobjeđuje farizeja i pretvara ga u gorljivog glasnika evanđelja.

U prigodnoj homiliji mons. Svalina govorio je o obraćenju ovoga sveca koje se smatra jednim od najznačajnijih obraćenja u povijesti Crkve, te je podsjetio da je Bog taj koji ide u susret čovjeku i da čovjek treba prepoznati trenutak u kom mu Bog dolazi u susret.

»I mi možemo susresti Krista: u čitanju Svetoga pisma, u molitvi, u liturgijskom životu naše Crkvene zajednice. I možemo dodirnuti Kristovo srce i osjetiti ga da ono dira naše srce. Samo u tom osobnom odnosu s Kristom Gospodinom, samo u tom susretu s Uskrslim postajemo doista istinski, stvarni kršćani. Tako se otvara i naš razum, otvara se i sva mudrost Kristova, i sve bogatstvo istine. I zato molimo Gospodina da nas On prosvijetli, da nam u našem svijetu podari susret sa svojom prisutnošću i tako neka da živu vjeru, otvoreno srce, veliku ljubav prema svima sposobnu obnoviti svijet u kojem živimo«, rekao je mons. Svalina.

Propovijed na mađarskom jeziku izrekao je biskup Fazekas, koji je među ostalim rekao kako je Saul na putu za Damask susreo Uskrslog Isusa i ovaj čin je promijenio smjer njegova života. Nekada je išao putem nasilja i mržnje, ali je uvidio da je pravi put jedino Isus Krist. U Njemu je pronašao smisao svog života, što treba biti uzor i nama u našim životima.

Ovom prigodom nuncij Gangemi je obznanio da je prihvaćena želja ovdašnjih pastira Katoličke crkve, te će se ubuduće slavlje zaštitnika Subotičke biskupije, umjesto sadašnjeg – 25. siječnja, slaviti 29. lipnja na blagdan svetih Petra i Pavla. Počev od sljedeće – 2025. godine.

Pjevanje pod euharistijskim slavljem predvodi o je Katedralni zbor Albe Vidaković pod vodstvom zborovođe i orguljaša subotičke stolne crkve mo. Miroslava Stantića.

Važno je podsjetiti kako je sv. Pavao zaštitnik Subotičke biskupije koja je utemeljena na svetkovinu njegova obraćenja, 1968. godine. Njegov lik nalazi se i na grbu Autonomne pokrajine Vojvodine, a zaštitnik je i nekadašnje Kalačko-bačke nadbiskupije, te zemljopisne regije Bačke.

Prijenos misnog slavlja praćen je i na Facebook stranici Subotička katedrala Szabadkai katedrális i može se pogledati odgođeno.

TU Subotičke biskupije

foto: Atila Kovač

Scroll to Top