Naše svjedočenje najljepši je dar svijetu

Uskrs – najstariji i najveći kršćanski blagdan kojim obilježavamo Isusovo uskrsnuće i Njegovu pobjedu nad grijehom i smrću, okupilo je veliki broj vjernika u brojnim župama Subotičke biskupije.

U subotičkoj katedrali svečano uskrsno slavlje predvodio je biskup ove biskupije Franjo Fazekas u zajedništvu s katedralnim župnikom mons. Stjepanom Beretićem i stalnim đakonom Ferencom Sótanyjem.

»Neka bude hvaljen Bog, Otac našega Gospodina Isusa Krista koji nas po svom velikom milosrđu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih ponovno rodi za živu nadu! Ove je riječi apostol sv. Petar upravio prvim kršćanima možda baš dok su bili sabrani na Uskrsnom bdjenju da se sjećaju Kristove smrti-uskrsnuća« riječi su kojima je biskup Fazekas započeo uvodni dio homilije.

Biskup se među ostalim osvrnuo i na žene koje su na uskrsno jutro pošle na grob, govoreći među sobom »Tko će nam odmaknuti kamen s vrata groba?«. »Isto se kaže i među nama: tko će nam prevrnuti kamen, koji je u međuvremenu postao još češći i još teži, da bismo mogli vidjeti Njega, Uskrsnuloga? Po pitanju Isusa iz Nazareta sve se nekako zakompliciralo. Svatko kaže svoje, na Njegov račun pišu se o Njemu najrazličitije stvari. Svatko Ga nastoji vući i povući na svoju stranu. I mi sami smo se naviknuli, kada na svakoj misi naviještamo Njegovu smrt i uskrsnuće, da se tome ne radujemo i ne divimo. Kamen koji skriva Isusa danas je sačinjen od nagodbe, od slabe naučene stvari, od ravnodušnosti. Ali, to je kamen koji ne pritišće toliko Spasitelja, koliko tišti nas i naše srce«, istaknuo je biskup i dodao »Uskrs i nada! Dvije riječi kao stvorene jedna za drugu, jedna sadržana u drugoj. Uskrs pada u godišnjem razdoblju u kojem se priroda budi iz zimskog mrtvila i otvara za proljeće, novom žaru sunca, cvatu stabala, ukratko slavodobitno povratku životu.«

Biskup je homiliju završio riječima »Mi živimo u jednom lakomislenom svijetu, ponekad sa zanosnim i nepromišljenim idejama, ali dobrim dijelom to je svijet bez nade, bez onih pravih iščekivanja, bez svoga sutra. Zato naše svjedočenje Uskrsa, nade, ljubavi i radosti najljepši je dar danjašnjem svijetu.«

Najljepši dar darovali su i pjevači Katedralnog zbora »Albe Vidaković« na čelu s orguljašem i zborovođom Miroslavom Stantićem, ali i ministranti, čitači, koji su na svoj način doprinijeli svečanosti ovoga slavlja.

Kao i sinoć, na kraju mise zaorilo se: »Kraljice neba, raduj se…«, a s Njom radujmo se i mi, jer Gospodin je uskrsnuo!

T. U.

FOTO: Kovács Attila

Scroll to Top