Edukacija o zaštiti djece i ranjivih osoba

Prvi korak prevencije – progovoriti

Protekli vikend, 24. veljače u prostorijama Augustinianuma u Subotici, održana je edukacija vjeroučitelja i kateheta Subotičke biskupije s temom: »Zaštita maloljetnika i odraslih ranjivih osoba u Crkvi«. Predavač doc. dr. sc. Josip Bošnjaković, svećenik Osječko-đakovačke nadbiskupije, predsjednik katedre za filozofiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, voditelj savjetovališta u biskupiji, član ureda HBK za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba i suradnik Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskog katoličkog sveučilišta iz Zagreba, govorio je o ovoj itekako potrebnoj temi i na osobit način približio vjeroučiteljima i katehistima značenje prevencije, suosjećanja i pomoći.

»Prvi korak prevencije jeste progovoriti o temi s kojom se suočavamo, a to je tema spolnog i seksualnog zlostavljanja. Da bi se suočili s nekom pojavom, ovdje i bolnom pojavom u Crkvi, moramo o tome progovoriti. Sagledati što uzroci? Što se o tome govori? Koji su razlozi da su doveli do zlostavljanja? Kako nas drugi vide? Kako sami sebe vidimo? Na koji način je povezana tema zlostavljanja i zaštite maloljetnika između teologije, duhovnosti i praktičnoga života? Koje su specifičnosti zlostavljanja koje se događa u Crkvi, a koja nisu karakteristična u drugim zajednica ili organizacijama?… « neke su od tema o kojima je govori dr. Bošnjaković.

Tijekom dva predavanja bilo je riječi i o osnovnim pojmovima i dokumentima, kao i o duhovnom zanemarivanju, zlostavljanju, manipuliranju, kontroli, prisili, zlouporabi položaja, prikrivanju podataka…

Predavač je govorio i o tome kako možemo voditi brigu o sebi i drugima u pastoralnom djelovanju, kako čuvati vlastite granice, kako biti osjetljiv na temu i kako ne biti šutljivi promatrač. »Naša prva uloga je suočiti se sa situacijom, priznati da se dogodilo, pomoći osobama koje su žrtve zlostavljanja, prepoznati ono što su propatile, dati im na važnosti. Potrebno je dati i zadovoljštinu: psihičku, duhovnu, socijalnu, materijalnu… Ujedno je potrebno raditi na prevenciji, brinuti o onima koji su preživjeli, govoriti o tome, zadovoljiti pravdu, a onda i raditi na educiranju ljudi«, naglasio je predavač i dodao kako je to put do smanjenja zlostavljanja bilo kod oblika. Kako je rekao, teško da će se ono iskorijeniti, jer osim toga što smo grešni ljudi, veliku ulogu igra i sila zla, a također je i bolest tu. Nažalost, kako je predavač naveo takvim osobama se rijetko pomaže. Stoga, jer postoji opasnost, potrebno je ljude educirati da mogu pomoći sebi i drugima, a napose djeci, maloljetnicima i odraslim ranjivim osobama.

Osim predavanja sudionici edukacije su imali i mogućnost za pitanja i diskusiju, te radionice u skupinama, gdje su na određenu temu promišljali i iznosili svoje zaključke.

Svaki vjernik laik, te biskupi, svećenici i službenici Crkve koji su punoljetni, prema dokumentima Crkve ako primijete da se događa zlostavljanje (bilo koji oblik) dužni su isti prijaviti biskupijskom uredu, i policiji i/ili Centru za socijalni rad. To je, kako je predavač istaknuo, mučan proces, osobito ako se uđe u obitelji, ali smo pozvani i dužni zaštiti ranjive osobe i po crkvenom i po civilnom zakonu.

Kada je u pitanju Subotička biskupija, na sajtu ove biskupije postoji odjeljak »Zaštita maloljetnika i ranjivih osoba« gdje se može više informirati o ovoj temi, kao i dobiti podatke kome se javiti.   

Osim ovog predavanja na hrvatskom jeziku, tijekom vikenda su održana i predavanja na mađarskom jeziku, te je edukaciju prošlo stotinjak osoba.

Scroll to Top