Dva desetljeća Radio Marije u Srbije

Svečanom misom zahvalnicom u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske 27. veljače proslavljen je jubilej – 20. godina postojanja Radio Marije Srbije. Program Radio Marije je prvi puta emitiran 13. studenoga 2003., i tada se prvi puta začuo katolički radio u Srbiji.

Misno slavlje predvodio je subotički biskup Franjo Fazekas, a Radio Marija, kao i nebrojeno puta do sada prenosila je ovo euharistijsko slavlje.

Biskup Fazekaš je u svojoj propovijedi, među ostalim napomenuo da nas naš Spasitelj svemu uči, no to, kako je rekao, nije dovoljno ako nam je u praksi raskorak između riječi i djela. »Zato nas Isus upozorava nemojte se ravnati prema ponašanju farizeja, nego ako je nešto vjerski propisano, to činimo iskreno i u istini. Sam naš život treba biti štovanje Boga i riječima i djelima. Trebamo zaista biti otvoreni prema onome na što nas Duh Sveti nadahnjuje, upućuje i oduševljava. U današnjem evanđeoskom ulomku Isus na upozorava, ‘navjeći među vama neka vam bude poslužitelj’. To znači da iskreni kršćanin treba biti u neprestanom traganju za tim kako više služiti drugima. Kršćani moraju biti kao njihov učitelj Isus Krist, spremni u skromnosti i požrtvovnosti doprinijeti i zalagati se za dobro i spasenje svih ljudi. Nikada ne smijemo tražiti svoju slavu, nego slavu Božju. Mi smo unutar društva kao svjedoci, kao sol i kvasac da nam ljudsko društvo bude bolje i pravednije«, rekao je biskup Fazekaš i obratio se djelatnicima Radio Marije »Vi kao djelatnici i suradnici Radio Marije u mnogočemu oblikujete preko vašeg medija, duše onih koji vas slušaju. Vaš glas zaista služi u širenju Božjeg kraljevstva i učvršćuje naše kršćanske vrednote među ljudima. Budite i dalje utjeha svima bolesnicima, svijetlo onima koji traže istinski put u svom životu.«

Ovaj datum u povijesti Radio Marije bit će upisan velikim slovima, kako zbog slavlja, a tako i zbog imenovanja novoga urednika ove radio postaje. Na mjesto mons. dr. Andrije Anišića, koji je punih 10 godina bio urednik dolazi vlč. Dragan Muharem.

»Punih deset godina sam bio urednik Radio Marije i mislim da je vrijeme da to predam mlađima. Uvjeren sam da će novi urednik itekako osvježiti program i unijeti potrebne novine. Uostalom on je već kao volonter prisutan na radiju i raduje me da se prihvatio ove odgovorne zadaće«, priča mons. Anišić i ističe »Nije lako, ali sam Bogu zahvalan, ponosan i radostan što sam to mogao činiti, jer je to divan način naviještanja evanđelja. Ono što sam bezbroj puta ponovio, od kako sam urednik, jeste da je velika, zaista velika milost imati u Srbiji katolički radio. U Srbiji gdje je svega 5 posto katolika, a mi već 20 godina emitiramo katolički program na našem radiju i to na hrvatskom jeziku.«

Koliko je ova radijska postaja bitna najbolje znaju bolesnici, stari i nemoćni, kojima je Radio Marija i crkva i mjesto informiranja. »Upravo to mi je uvijek davalo snage, kada se stari i bolesni javljaju u emisiju ili kad ih posjećujem kada kažu da im je Radio Marija sve, da se ta stanica ne mijenja, nego da redovito slušaju i čekaju sv. misu, molitvu…«, kaže mons. Anišić.

Počeci Radio Marije bili su u improviziranom studiju koji je bio smješten u franjevačkom samostanu sv. Ivana Kapistrana u Novom Sadu. Uz pomoć Svjetske obitelji Radio Marije kupljena je kuća u ulici Koste Abraševića 16, gdje je sve do 2014. godine bilo sjedište i centralni studio Radio Marije Srbije. Tada se kuća u Novom Sadu prodala, te je s biskupom u mirovini mons. Ivanom Penzešom dogovoreno da se redakcija Radio Marije smjesti u prostorije koje su u vlasništvu Subotičke biskupije na adresi Marije Gupca 10 u Subotici.

Prvih pet godine urednik Radio Marije Srbije bio je pater Tadej Vojnović (2003. – 2008.), zatim vlč. Aleksandar Ninković (2008. – 2009.), mons. dr. Andrija Kopilović (2009. – 2011.), vlč. dr. Ivica Čatić (2012. – 2013.), vlč. Jakob Pfeifer (2013. – 2014.) i mons. dr. Andrija Anišić ( 2014. – 2024.).

U Radio Mariji Srbije, uposlene su samo dvije osobe, voditelji programa Dario Marton i Darko Temunović, koji svakodnevno pripremaju cjelodnevni program uz pomoć volontera.

»Radio Marija u cijelom svijetu funkcionira preko civilnih udruga, kod nas je to Udruga Marija čiji je predsjednik dr. Dražen Marić, dok je koordinator Nikola Jaramazović i oni se brinu oko financija, koje su nam glavna poteškoća. Svjetska obitelj Radio Marije ima takvu praksu da prvih godina opremi studio i financira plaće i sve režijske troškove, te postepeno izlazi iz tog vida pomoći. Danas se mi financiramo sami, odnosno financiramo se isključivo preko natječaja i donacija vjernika – slušatelja«, objašnjava mons. Anišić. 

Specifičnost Radio Marije Srbije, jeste u tome što putem frekvencija svoj program dijeli još i s mađarskom redakcijom (svaka redakcija po 6 sati programa) i u Subotici s radiom Slavoslovlje, dok u Somboru s radiom Blagovesnik, koji pripadaju Pravoslavnoj crkvi. Iako su nekada bile zastupljene i druge frekvencije, danas su one prisutne u Subotici, Somboru, Novom Sadu i Nišu.

No, putem interneta i društvenih mreža dostupan je cjelodnevni program na hrvatskom jeziku, kao i putem frekvencija u Novom Sadu i Nišu. Radio Mariju možete pratiti – slušati i putem aplikacije koja se može preuzeti na pametnim telefonima.

Željka Vukov, Tiskovni ured

Foto: Vedran Jegić

Scroll to Top