Došašće i Božić u Župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Subotici

Tijekom došašća, kao i prijašnjih godina, u Župi Rođenja Blažene Djevice Marije organizirano je nekoliko aktivnosti i radionica. U ovim aktivnostima sudjelovala su djeca, njihovi roditelji i ostali vjernici. Geslo svih ovih aktivnosti bilo je: „Bog je ljubav”. Vođeni tom istinom svi sudionici dali su dio sebe za druge. Zajedništvo se produljilo i na svetkovanje Božića.

U sklopu župnog vjeronauka na hrvatskom i mađarskom jeziku organizirane su radionice u kojima su djeca uz pomoć roditelja izrađivala božićne čestitke. Izlagane su nakon nedjeljnih svetih misa, a prikupljeni prilozi od prodaje čestitki korišteni su za dobrotvorne akcije župe.

U proteklom razdoblju pripremljeno je gotovo 30 prehrambenih paketa koji su uručeni obiteljima u potrebi. Paket je sadržavao ulje za kuhanje, rižu, brašno, tjesteninu, šećer, jabuke, vino, slatkiše i pileće meso. U paketu su bile i toaletne potrepštine koje su osigurane zahvaljujući Caritasu.

Tijekom adventa djeca su uz pomoć odraslih pripremila predstavu pod nazivom „Betlehemska igra”. Tim nastupom obišli su nekoliko obitelji. Nakon predstave djeca su sama uručila pakete hrane izrađene u župi obiteljima koje žive u skromnijim životnim uvjetima. Za djecu je to očito bilo veliko iskustvo jer su i odraslima mogli dati nešto vrijedno. S predstavom „Betlehemska igra” djeca su sudjelovala i u programu „Kreatori veselog raspoloženja” na Šupljaku. Nekoliko nazočnih svećenika pohvalilo je našu betlehemsku predstavu rekavši da je uistinu međunarodna. Naime, osim pjesama na mađarskom i hrvatskom, mogla se čuti i poezija na kineskom. Ista trojezična predstava predstavljena je vjernicima u našoj crkvi prije mise polnoćke.

Po prvi puta ovog Božića je u župi organiziran „Božić nade”. Pozvani su ljudi koji su ove godine Božić proveli sami. Od 16.20 sati molila se krunica, a od 17 sati celebrirano je misno slavlje u crkvi. Potom je upriličena skromna večera u župnoj vjeronaučnoj učionici tijekom koje su se pjevale božićne pjesme, darivali gosti te razgovaralo i slavio Život. Isus je bio među nama, opipljivo, i ponovno nam pokazao da je svaki dan našega života prilika za ljubav.

Elvira Vojnić Miljojković

Scroll to Top