Cvjetnica – Nedjelja muke Gospodnje

Biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekas predvodio je danas u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske misu Muke Gospodnje.

Nakon blagoslova grančica na ulasku u katedralu, uslijedila je procesija, koja simbolizira Isusov slavni ulazak u Jeruzalem. Ono što je također posebno kod ove svete mise jeste cjeloviti izvještaj Isusove muke, koji zauzima središnje mjesto u bogoslužju Cvjetnice.

Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan, koji je predodređen za Isusovu muku i smrt, a kako je biskup naglasio u središtu svega nalazi se sam Isus Krist, trajni lik Božji, koji se nije kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, već je postao ljudima sličan. »Samim time smo iskusili ljubav, ali i zlo čovjeka. Isus Krist je pokazao ljubav svoju prema nama, jer veće ljubavi nitko nema od ove, da život svoj položi za prijatelje svoje. Isus nam je ostavio primjer i Njegovim primjerom cvjetamo cijeli svoj život, kako bismo jednog dana svoj život mogli zaključiti pohvalom Božjoj ljubavi riječima Vatroslava Lisinskoga: ‘Slava Tebi na nebesi, ljubav koju sveđ branio jesi, Tvoja učini milost sada, ljubav zlobu da nadvlada’«.

Pjevanje Muke Gospodnje predvodili su solisti: Marko Križanović, Josip Francišković, Miroslav Stantić i Nataša Kostadinović u pratnji Katedralnog zbora »Albe Vidaković« koji je predvodio i liturgijsko pjevanje.

Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove i stave za raspelo ili negdje u kuću, a blagoslovljene grančice ostaju kao podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice. Narodno vjerovanje govori i da ove grančice čuvaju od grmljavine ili zla vremena.

FOTO: Kovács Attila

Scroll to Top