Budimo svjetlost ovoga svijeta

Na blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnicu (2. veljače) počev od 1997. godine, a na inicijativu pape Ivana Pavla II., u Crkvi se diljem svijeta slavi i Dan posvećenog života. Misno slavlje u crkvi sv. Mihovila arkanđela u Subotici – kod otaca franjevaca, predvodio je biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekas okružen svećenicima i redovnicima.

Blagdan Prikazanja Gospodinova ili Svijećnica je, kako je biskup rekao, slavlje poklona i darivanja samoga sebe i vlastitog života. S tim se blagdanom razvila i procesija svijetla, koja je imala svrhu potisnuti staru pogansku procesiju koja se početkom veljače slavila kao gradska procesija u starome Rimu. »Naša kratka procesija svjetla s upaljenim svijećama nadahnuta je riječima starca, bogobojaznog Šimuna, koji je nazvao Isusa Svjetlom na prosvjetljenje naroda«, rekao je među ostalim biskup i pojasnio kako je današnji blagdan Prikazanja ujedno i Dan posvećenog života – Dan naših redovnika i redovnica.

Već u Crkvi staroga vijeka nalazimo početke redovništva. Pojedini kršćani odvojili su se od životne sredine te pošli u osamu kako bi živjeli životom dragovoljnog siromaštva, spolne uzdržljivosti i posvetili se molitvi i duhovnom razmatranju da bi što savršenije ispunili evanđeosko učenje. Budući da su redovničke zajednice uvijek težile što savršenijem nasljedovanju Isusa Krista, one su postale središta i žarišta u duhovnoj obnovi čitavog Božjega naroda. Tako je po Božanskom nauku izrasla divna raznolikost redovničkih zajednica kroz povijest Crkve«, rekao je biskup i pozvao vjernike da mole za redovnike i redovnice kako bi uz Božju pomoć bili svjetlost – svjetiljke istinskog evanđeoskog života, te da po njihovom primjeru i vjernici laici svojim kršćanskim životom budu svjetlo ovoga svijeta.

Misnom slavlju prethodila je pobožost, te obred blagoslova svijeća u kapelici Crne Gospe, nakon čega je uslijedila procesija sa svijećama. U narodu je poznat i izraz Marinske svijeće – odnosno svijeće (blagoslovljene na Marin) koje vjernici nose domovima, a pale ih kod grmljavine i zla vremena.

Sveti papa Ivan Pavao II., uvođenjem Dana posvećenog života želio je potaknuti sve na vrednovanje i promišljanje o redovničkim zvanjima. Iako smo svi pozvani na svetost života, nekima je Bog dao posebnu milost da Krista i Evanđelje slijede izbliza. Redovnici i redovnice u svojim zajednicama žive sudioništvo, opraštanje, poslušnost, uzajamno prihvaćanje, duhovnost… Svaka zajednica ima svoje vlastito poslanje, a danas u Subotičkoj biskupiji djeluju 34 redovnice i 10 redovnika u različitim zajednicama. Nekada su im brojke bile znatno veće, pa neka to bude poticaj na molitvu, no, ne samo danas, nego kako je i biskup Fazekas pozvao, svaki dan molimo za posvećene osobe i nova duhovna zvanja.

Tiskovni ured Subotičke biskupije

foto: Atila Kovač

Scroll to Top