Biskup Fazekas prvi puta predvodio Misu posvete ulja

Misu posvete ulja na Veliki četvrtak, 28. ožujka u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske po prvi puta predvodio je biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekas u zajedništvu sa svećenicima ove biskupije.

Misu posvete ulja na Veliki četvrtak, 28. ožujka u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske po prvi puta predvodio je biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekas u zajedništvu sa svećenicima ove biskupije.

U homiliji biskup Fazekaš je podsjetio vjernika da je na papa Franjo na Nedjelju Božje riječi, 21. siječnja ove godine otvorio godinu molitve u susret jubileju koji nas čeka sljedeće godine. Tim činom, kako je biskup istaknuo, papa je pozvao sve vjernike, pa i svećenike na intenzivnu molitvu priprave za svetu godinu. Prigoda je to, kako je biskup naglasio da se po ovom otkrije velika potreba i vrijednost molitve u osobnom životu, kao i životu Crkve.

»Mi svećenici trebamo biti svjesni da je svaka naša užurbanost uzaludna. Ako ne molimo svaka naša aktivnost može se pretvoriti više u društvenu nego u svećeničku službu. Vjernicima je potrebno da nas vide u dugoj molitvi, jer tako osjećaju da se svećenik brine o njima, da su nam u srcu i da ih volimo. Suprotno tome, svećenik koji prestaje moliti neminovno gubi osjećaj za siguran i istiniti evanđeoski nauk«, istaknuo je biskup Fazekas i među ostalim rekao kako moliti znači vrijeme posvetiti razmišljanju o Bogu, gledati Ga licem u lice i pustiti Njemu da nas vodi.

Na koncu propovijedi biskup je zahvalio svim onim svećenicama koji ne zapostavljaju molitvu, koji suosjećaju i koji znaju organizirati molitvene susrete svojim župljanima, a ujedno hrabre jedni druge. Sve je podsjetio da svi imamo zašto moliti: za mir, duhovna zvanja, naše obitelji, stare i bolesne, siromahe… i završio je riječima sv. Pavla: U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani.«

Tijekom mise blagoslovljeno je bolesničko i katekumensko ulje, a posvećena krizma. Uljem krizme pomazivati će se svi oni koji prime sakramenat krštenja, potvrde ili svetoga reda.

Osim po posveti ulja, ova misa na Veliki četvrtak prijepodne jedinstvena je i po tome što svećenici nakon biskupove homilije obnavljaju svoja svećenička obećanja koja su dali prilikom svećeničkog ređenja. Ona se obnavljaju na Veliki četvrtak jer toga dana »slavimo spomendana kada je Krist podijelio svoje svećeništvo apostolima. Tako, uz to što se na Veliki četvrtak spominjemo ustanove euharistije, naloga bratske ljubavi, Isusove večere s apostolima, spominjemo se i ustanovljenja sakramenta svetoga reda.

Liturgijsko pjevanje u subotičkoj katedrali predvodilo je zbor kojega su činile zborovođe i orguljaši brojnih župa diljem Subotičke biskupije predvođeni katedralnim zborovođom Miroslavom Stantićem.

Biskup Fazekas će i večeras u 19 sati predvoditi Misu večere Gospodnje.

T. U.

Foto: Kovács Attila

Scroll to Top