Biskup Fazekas blagoslovio nove jaslice u Subotici

Danas su u Subotici svečano otvorene jaslice pri vrtiću »Marija Petković – Sunčica« Predškolske ustanove »Naša radost« u kojem se odgojno-obrazovni rad odvija na hrvatskome jeziku, a uključuje i katolički odgoj.

Ovom prigodom novoizgrađene jaslice je blagoslovio biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekaš uz nazočnost župnika mons. dr. Andnrije Anišića, kao i drugih svećenika naše biskupije.

Izgradnja jaslica, kako prenosi NIU»Hrvatska riječ«, dio je kapitalnog projekta hrvatske zajednice u Srbiji »Rasti gdje si posijan« koji uključuje izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju tri vrtića na hrvatskom jeziku, koji financira Vlada Republike Hrvatske.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić istaknula je kako je danas veliki dan za hrvatsku zajednicu ali i za Grad Suboticu, te da je ovo samo jedna trećina spomenutog projekta. To je, kako je navela drugi kapitalni projekt hrvatske zajednice koji je financira Vlada Hrvatske u ukupnom iznosu od 960.000 eura.

»Dvije simbolike su danas tu: projekt se zove ‘Rasti gdje si posijan’ a u vrtiću imamo dva drveta koja simboliziraju da očekujemo, želimo i potičemo da naša djeca ostaju, rastu i doprinose zajednici u kojoj su rođena, ovdje u Republici Srbiji. Druga simbolika su tri Marije koje čuvaju ovaj vrtić. To su Marija Montessori, blažena. Marija Petković Isusa Petković i naša Majka Djevica Marija. Ovaj projekt je od izuzetnog značaja jer je u njemu sudjelovalo više subjekata: Katolička crkva i Hrvatsko nacionalno vijeće koji uglavnom rade sve veće projekte zajedno, a ovoga puta bili su uključeni i Grad Subotica i Predškolska ustanova ‘Naša radost’. Zbog toga mislimo da ovaj projekt ima dodatnu vrijednost, ne samo za hrvatsku zajednice, nego i za čitav Grad Suboticu jer ćemo dobiti mjesta u našim vrtićima. U jaslicama će prostora dobiti tridesetak djece i nadamo se da će nam i to s vremenom postati malo i da ćemo morati ovaj projekt proširiti«, rekla je Vojnić.

Vrtić »Marija Petković – Sunčica« nalazi se pod svodovima samostana Družbe kćeri milosrđa, a jaslice su izgrađene na placu pored. Svoje zadovoljstvo realizacijom ovog projekta izrazila je s. Silvana Milan: »Ovo su snovi koji rastu od 2001. kada smo otvorili ovaj vrtić, od tada je još bilo potrebe za jaslicama. Ideja je rasla s godinama dok se na kraju nije i ostvarila. Uloga časnih sestara ovdje je višestruka. Ova zgrada je sagrađena 1930. i tu je otvoren prvi vrtić u Subotici. Blažena s. Marija Petković je sve svoje snage upućivala u rad s djecom jer je znala da je to najvažnije u životu: kako se dijete postavi na noge tako će poslije odrasti. Mi smo nastavili taj hod i stigli evo do današnjega dana«.

Građevinski radovi na ovom objektu počeli su u kolovozu 2022., rušenjem stare kuće koja je dar Teze Nimčević. Novoizgrađeni objekt je ukupne površine 237 četvornih metara – dio za jaslice iznosi oko 150 četvornih metara, uz prateći objekt od 44 m2, a dvorište, u kojem je smješteno igralište, je površine oko 460 m2.

Ovom značajnom događaju nazočili su i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, sestre Družbe kćeri milosrđa, te predstavnici Grada Subotice, te društvenih i političkih vlasti.

T. U.

FOTO: NIU »Hrvatska riječ«

Scroll to Top