Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem!

Február 11-én Fazekas Ferenc megyéspüspök szentmisét mutatott be a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyházban Szűz Mária Szeplőtelen Szíve tiszteletére.

A szentmisén Ferenc püspök megemlékezett Szűz Mária Lourdes-i megjelenéséről. Emlékeztetett arra, hogy 1858. óta több millió zarándok látogatott el erre a szent helyre, és számos csodás gyógyulás történt ott. A zarándokok az erős hitük révén, valamint a Boldogságos Szűz közbejárására nyertek gyógyulást.

A mai nap Szent II. János Pál pápa meghagyásából a betegek világnapja is egyben.

Prédikációjában Ferenc püspök kiemelte, hogy a betegség és a szenvedés egy lehetőség. „Betegségeink alkalmával a Jóisten látogat meg minket és megadja számunkra az esélyt, hogy ha esetleg eltávolodtunk tőle, visszatérjünk arra az útra, ami az örök élet felé vezet. A betegek fájdalmas helyzetükben is Isten felé tudnak fordulni, betegségük alkalmával megtapasztalják milyen kiszolgáltatott az ember. A beteg ágyon egy reményünk lehet: Jézus Krisztus.”

Továbbá, megjegyezte, hogy Jézus földi működése során több beteggel is találkozott, s akinek hite volt meggyógyította őt. Rámutatott a mai evangéliumban elhangzottakra, amely szerint Jézus megsajnálta a leprást és bátran megérintette. Ezzel kiragadta őt az elszigeteltségéből.

„Krisztus Urunk nem csak testi betegségeinkből akar megtisztítani bennünket, hanem az a szándéka, hogy lelkünk is megtisztuljon. Így válhat egész életünk tisztává, önzetlenné, őszintévé Isten és az emberek előtt.”

A szentmise a Szűz Mária Szeplőtelen Szívéhez való fölajánlással fejeződött be.

A Szabadkai Egyházmegye sajtóirodája

Fotó: Kovács Ákos

Scroll to Top