Püspöki szentmise az ökumenikus imahét zárónapján

Fazekas Ferenc megyéspüspök úr szentmisét mutatott be a keresztények egységéért és a világbékéért az ökumenikus imahét zárónapján a magyarkanizsai Szent Őrangyalok plébániatemplomban.

Palatinus István plébános úr a szentmise elején bevezető beszédében üdvözölte a szentmisén nagy számban megjelent hívők közösségét és a politikai élet jeles képviselőit.

A szentmisét Fazekas Ferenc megyéspüspök vezette az egyházmegye jelen lévő papjaival együtt. Jelen voltak a testvéri keresztény felekezetek elöljárói: Nt. Harangozó László, a szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Nt. Dolinszky Gábor, a szerbiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház püspökhelyettese, valamint a Szerb Pravoszláv Egyház képviselője.

A három püspök az irgalmas szamaritánusról szóló evangéliumi részlet (Lk 10,25-37) felolvasása után rövid elmélkedést és imát mondott.

Fazekas Ferenc megyéspüspök úr beszédében többek között kiemelte, hogy az ez évi ökumenikus imahét anyagát az afrikai Burkina Faso-i ökumenikus tanács készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa és a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre.

Elmondta, hogy az ökumenikus imahét idei bibliai mottója: „Szeresd az Urat, a te Istenedet, és felebarátodat, mint magadat.” (Lk 10,27)

„Egyrészt ez reménnyel tölt el bennünket, hogy tudunk együtt lenni más keresztény egyházakkal, és hogy más alkalmakkor is tudunk együttműködni, közös találkozónk is van, közösen szoktunk segíteni a rászorulókon.” – hangsúlyozta a megyéspüspök.

A szentmise a három püspök áldásával zárult.

A Szabadkai Egyházmegye sajtóirodáája

Fotó: Kecskés Endre

Scroll to Top