Mirko Štefković, a Nagybecskereki Egyházmegye új püspöke

Őszentsége Ferenc pápa Štefković Mirkot, a Szabadkai Egyházmegye vagyonkezelőjét, nagybecskereki püspökké nevezte ki – közölte a Szentszéki Sajtóiroda 2024. március 18-án 12 órakor. Štefković Mirko, msgr. Németh László, belgrádi érseket, eddigi apostoli kormányzót követi a Nagybecskereki Egyházmegye élén.

 

Štefković Mirko, 1977. szeptember 24-én született, Szabadkán (Tavankút), Štefković Ivan és Dominika (szül. Ivanković) második fiaként. Bátyja Josip, a Szabadkai Egyházmegye papja, jelenleg a zombori espereskerület esperese és a zombori Szent Kereszt Felmagasztalása és Tavelić Szent Miklós plébániák plébánosa. Öccse Nikola, nős, három gyermek apja. Édesapjuk 1994-ben hunyt el, édesanyjuk pedig egyedül nevelte három fiát, szerény körülmények között.

Az általános iskolát Tavankúton, Nagyfényen majd Szabadkán, a Paulinum Püspöki Klasszikus Gimnáziumot pedig Szabadkán fejezte be. Katonai szolgálatát Nišben töltötte, majd visszatérte után, msgr. dr. Pénzes János, szabadkai megyéspüspök, Rómába küldte papnövendékként, ahol az első két évet a Casa Balthasar Intézetben, majd a többi hatot a Pápai Germanicum et Hungaricum Kollégiumban töltötte. Filozófiai tanulmányait a Pápai Urbaniana Egyetemen végezte, 1998. és 2000. között, majd teológiát tanult a Pápai Gergely Egyetemen, ahol 2006-ban fundamentális teológiából licenciátusi fokozatot szerzett.

Pénzes püspök Rómában, 2003. május 3-án diakónussá szentelte. Ezt követően egy évet a horgosi Havas Boldogasszony plébánián töltött, pasztorális gyakorlaton. Pappá szentelésére Szabadkán, 2004. június 29-én került sor, az Avilai Szent Teréz Székesegyházban.

Posztgraduális tanulmányai elvégeztével, hazaérkezése után, a megyéspüspök személyi titkárává, valamint a Püspöki Hatóság jegyzőjévé nevezték ki, amely szolgálatokat 2020-ig végezte, majd 2021-ben a Szabadkai Egyházmegye vagyonkezelőjévé és a Josephinum Papi Otthon igazgatójának feladatkörével bízták meg. Az egyházmegye ceremóniamestere és szóvivője volt 2011-től 2023-ig.

Időközben a Szent Ciril és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia segédtitkára volt 2010-től, majd 2016. és 2021. között, a konferencia titkári tisztségét töltötte be.

A fentiek mellet 2007. májusától 2011. júniusáig a Zvonik katolikus havilap fő- és felelős szerkesztője, több mandátumban az Egyházmegyei Tanácsosak Testülete, a Papi Szenátus és az Egyházmegyei Gazdasági Bizottság tagja is, valamint Szabadka Város Kegyeleti Bizottságának tagja. A Szabadkai Egyházmegye Teológiai-Katekétikai Intézetében fundamentális teológiát tanít, valamint a szerbiai Mária Rádió állandó lelki munkatársa is. Szabad idejében kedveli a gyors gyaloglást és a kerékpározást, valamint a papi futsalválogatott tagja is. Anyanyelve, a horvát nyelv mellett, felsőfokon beszél szerbül, magyarul, olaszul és németül, középfokon pedig angolul.

Vatikán – Nagybecskerek, 2024. március 18.

Fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Scroll to Top