Felújítások a topolyai Sarlós Boldogasszony templomban

„… milyen szép kövekkel és díszes fogadalmi ajándékokkal van díszítve a templom, …”
(Lk 21,5)

A Pannon RTV-Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában február 20-án beszélgetés hangzott el Ft. mr. Szakály József préposttal, a topolyai Sarlós Boldogasszony templom esperes-plébánosával, melynek témája a topolyai plébániatemplomban zajló felújítási munkálatok voltak.

József atya, többek között, beszámolt arról, hogy sikeresen felújították a templom oratóriumát. Leginkább a gyerekek kedvelik a sekrestye fölötti termet, ahova csigalépcső vezet fel. Rendszeresen itt gyűlnek össze közös imádságra, éneklésre és különböző foglalkozásokra. Az oratóriumba a fűtést is bevezették, szőnyeget raktak le és így alakították kényelmesebbé a közösségi teret, ahol az óvodáskorúakkal foglalkoznak, amíg szüleik a szentmisén vesznek részt. Pedagógusok foglalkoznak a kicsikkel, és lassan megismertetik velük a hittanos témákat, és tudatosítják bennük, hogy bár még kicsinyek, de helyük van a templomban. A szentmise végén az óvodások csatlakoznak a hívekhez a templomban és külön áldásban részesülnek.

A rádiós beszélgetés során a plébános emlékeztetett arra, hogy a Sarlós Boldogasszony templom az ország legnagyobb katolikus temploma. A templom tornya 72,5 méter magas. Amikor 2021-ben átvette a templom irányítását a mostani megyéspüspöktől, Fazekas Ferenctől, sikerült kicserélni a templom lépcsőzetét, így jelenleg már biztonságosan fel lehet jutni a templom kilátójába.

Méretéből adódóan az objektumra sok egyéb felújítás is ráférne még. Ennek érdekében először a tervdokumentáció kidolgozásának költségeire pályáztak jelentősebb támogatásra, különféle fórumoknál. Ily módon tervezhetik meg alaposabban azt, hogy milyen felújítási fázisokra van szükség, hangsúlyozta a plébános. A teljes tervdokumentáció szerinti felújítás megvalósítására 7-8 millió euróra van szükség, mert a teljes elektromos hálózatot, a hangosítást és az ablakokat is ki kell cserélni, valamint restaurálásra szorulnak a vitrázsok és a képek, festmények is.

Szakály József atya a Szabadkai Magyar Rádióban kiemelte, hogy leginkább a torony szorul felújításra, miután egy vihar már korábban megrongálta, azonban a tetővel is gond van, hiszen több helyen is beázik. Önerőből ugyan már ideiglenesen befoltozták, de a hosszútávú megoldás még várat magára.

A zenei műveltségéről is ismert plébános beszélt az 1907-ben épült Angster cég pécsi műhelyében készült orgona már mintegy tíz éve nem szól. Szeretnék egy korszerű, elektromos hangszerrel helyettesíteni, hiszen képzett kántor szolgálja a templom zenei életét és az egyházi kórus is újjászerveződött.

A rádiós beszélgetés végén elhangzott még, hogy a Sarlós Boldogasszony templom nem egy múzeum, amit rendbe kell tenni és mutogatni a turistáknak, hanem egy élő Isten házáról, aktív, élő közösség templomáról van szó, ahol a hívek rendszeresen összegyűlnek nemcsak hangversenyeken, hanem a szentmiséken is.

Sz. Sz., Sajtóiroda

Fotó:a topolyai Sarlós Boldogasszony plébánia facebook oldala

Scroll to Top